DAS-systeem

Wat is een DAS-systeem?

Een DAS-systeem, oftewel een Distributed Antenna System, is een inpandig antennenetwerk. Het wordt aangelegd in bijvoorbeeld grote kantoorpanden, parkeergarages en ziekenhuizen om de gsm-dekking te waarborgen. Het DAS-netwerk verspreidt signalen van verschillende providers, zoals gsm, LTE, UMTS en GPRS, via één intern systeem. Bij grote evenementen kunnen providers een tijdelijk DAS-systeem aanleggen om capaciteitsproblemen te voorkomen. Een DAS-systeem kan ingezet worden om de gsm-dekking en de C2000-dekking te verbeteren. Er zijn drie soorten DAS-systemen: actief, passief en een hybride DAS-systeem.

Adviesgesprek aanvragen

 

Actief DAS-systeem

Een actief systeem zet radiosignalen van een basisstation om via een hub. Deze signalen worden via een UTP- of glasvezelnetwerk gedistribueerd en omgezet naar radiosignalen. Dit is in de meeste gevallen alleen van toepassing op één of meer frequentiebanden.

Een actief DAS-systeem is eenvoudig te ontwerpen en installeren tegen lage kosten. Ook is het flexibel en gemakkelijk aan te passen. Er zijn echter ook nadelen. Monitoring is noodzakelijk, de bedrijfszekerheid is minder hoog dan bij een passief DAS en de actieve onderdelen kennen hoge kosten.

 

Passief DAS-systeem

Denkt u na over een passief systeem? Dat heeft een aantal voordelen. Het kent een hoge bedrijfszekerheid en de materiaalkosten en onderhoudskosten zijn laag. Ook hebben frequentieband, technologie en operatorwisselingen weinig invloed. Het systeem is eenvoudig aan te passen met deze zaken.

Er zijn ook een aantal nadelen, zoals de hoge installatiekosten en het lastige ontwerpproces. Monitoring is niet eenvoudig en kostbaar. De coaxkabels zijn bovendien dik en weinig flexibel.

 

Hybride DAS-systeem

Een hybride systeem vormt een combinatie van passieve en actieve elementen. Het bestaat uit Fiber Optic Repeater-oplossingen. Er zijn diverse vormen denkbaar, zoals een passieve DAS met boosters of lijnversterkers, een actieve DAS met achter de remote units een passieve DAS of een passieve DAS die de actieve DAS voedt.

De voordelen hiervan liggen vaak in de kosten, die lager zijn dan van een actief systeem. De installatiekosten zijn lager dan bij passief. Ook heeft de actieve hub of passieve sector een groter bereik dan bij de andere varianten.

Welk DAS-systeem is voor mij de beste keus?

Bel me terug

Vul uw gegevens in en wij bellen u binnen 24u terug.

Dankzij ons nieuwe DAS-netwerk hebben we geen
capaciteitsproblemen meer

NEC voor DAS systemen

Meer weten? Stuur ons dan een bericht

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
ABTelecom

Medelsestraat Oost 22
4004 LG Tiel

Tel: +31(0) 344 672080
E-mail: info@ab-telecom.nl

×